Search
Close this search box.

Λίντα Μαρτέλ: Η πρωτοπόρος της κάντρι μουσικής συμμετέχει στο άλμπουμ της Μπιγιονσέ

Η πρωτοπόρος της κάντρι μουσικής Λίντα Μαρτέλ συμμετέχει στο άλμπουμ της Μπιγιονσέ.

Η Λίντα Μαρτέλ ήταν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλη σταρ της κάντρι μουσικής στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Είχε ένα επιτυχημένο σινγκλ σε ένα επιτυχημένο άλμπουμ με τίτλο « Color Me Country» και έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που τραγούδησε στη σκηνή του Grand Ole Opry στο Νάσβιλ.

Η πρωτοπόρος της κάντρι μουσικής συμμετέχει στο πρώτο κάντρι άλμπουμ της Beyoncé «Cowboy Carter» στα τραγούδια «The Linda Martell Show» και «Spaghettii».

Η Λίντα Μαρτέλ (πραγματικό όνομα Θέλμα Μπάινεμ) γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1941, στο Λίσβιλ της Νότιας Καρολίνας, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στην καρδιά του χωρισμένου Νότου. Ο πατέρας της ήταν κτηνοτρόφος και η μητέρα της δούλευε σε ένα σφαγείο και από την ηλικία των επτά ετών, η Μαρτέλ μαγείρευε και φρόντιζε τα αδέρφια της.

Έγινε η πρώτη εμπορικά επιτυχημένη μαύρη καλλιτέχνιδα στο χώρο της κάντρι μουσικής και η πρώτη που έπαιξε το Grand Ole Opry . Ως μια από τους πρώτους αφροαμερικανούς καλλιτέχνες της χώρας, η Martell βοήθησε να επηρεάσει την καριέρα των μελλοντικών έγχρωμων καλλιτεχνών του Νάσβιλ.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Νότια Καρολίνα, η Martell άκουγε country, gospel και R&B μουσική. Στην εφηβεία της, σχημάτισε ένα τραγουδιστικό τρίο με την οικογένειά της με τίτλο Linda Martell and the Anglos. Κατά τη δεκαετία του 1960, το γκρουπ ηχογράφησε λίγα R&B σινγκλ και τραγούδησε μαζί με άλλους μαύρους ερμηνευτές. Ωστόσο, η ομάδα είχε μικρή επιτυχία και σύντομα χώρισαν οι δρόμοι τους. Ερμηνεύοντας ως σόλο, η Martell ανακαλύφθηκε να τραγουδά μουσική κάντρι σε μια αεροπορική βάση. Αυτό οδήγησε σε μια εισαγωγή στον παραγωγό Shelby Singleton , ο οποίος την υπέγραψε στη δισκογραφική του στο Nashville το 1969. Την ίδια χρονιά, η δισκογραφική κυκλοφόρησε το εξώφυλλό της για την κάντρι του ” Color Him Father “. Το τραγούδι έγινε το top 10 single στα charts του Billboard και ακολούθησε το ντεμπούτο της άλμπουμ το 1970.

Η Martell έκανε αρκετές εμφανίσεις σε τηλεοπτικά προγράμματα κάντρι μουσικής και κυκλοφόρησε άλλα δύο σινγκλ με το Plantation. Έκανε επίσης την πρώτη της εμφάνιση στο Grand Ole Opry κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αργότερα εμφανίστηκε εκεί 12 φορές. Μετά από μια σειρά επιχειρηματικών συγκρούσεων με τον μάνατζέρ της (Duke Raymer) και τον παραγωγό, η Martell άφησε το συμβόλαιό της για ηχογράφηση. Στη συνέχεια αποσύρθηκε από τη βιομηχανία της κάντρι μουσικής το 1974 μετά από έλλειψη επιτυχίας. Τις επόμενες δεκαετίες, έζησε σε διάφορες πολιτείες και συνέχισε να παίζει μουσική. Για να βγάλει τα προς το ζην, εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση και επέστρεψε στη Νότια Καρολίνα τη δεκαετία του 1990.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Share: